Verhuisd voor de liefde

Geen reacties

Shewanie en Jurjen lopen langs onze woonkamer, beide kijkend op hun telefoon. ‘Pokemon Go?’ vraagt Rick. ‘Ja!’ roepen ze lachend. ‘Komen jullie een kop koffie drinken tussen het gems vangen door?!’ roep ik. Dat willen ze wel. Shewanie ziet eruit als een moderne prinses met knal groene jurk met franjes en een zonnebril. Haar naam betekent in het Indiaas ook ‘tijger prinses’ en die naam past haar goed. Jurjen heeft een shirt met allemaal sterren erop. Ze ploffen neer op onze stoelen in de warmte. Jurjen vertelt dat hij al 2,5 jaar in de wijk woont en Shewanie pas twee maanden. Ze is bij hem ingetrokken maar komt uit Den Haag en heeft Hindoestaans Surinaamse roots. ‘Ik ben verhuisd voor de liefde’ zegt ze: ‘Zonder jou zou ik hier echt nooit terecht zijn gekomen.’  Jurjen komt uit Alphen aan de Rijn maar kocht een huis in Alkmaar omdat hij hier kon werken. Ze zijn zeven jaar geleden gematcht op tinder en zijn na een roerige dating periode eindelijk samen gaan wonen vlakbij de Vogelstraat.

‘Ik moest wel echt wennen aan Alkmaar…’ vertelt Shewanie: ‘Dat het zo rustig is en ik vind het jammer dat ik de diversiteit zo moet opzoeken. Voelt toch soms alsof ik de enige ben met een kleurtje af en toe. Dat heb je in Amsterdam niet. Als ik hier zoek naar een sportschool of dansschool moet ik toch echt zoeken naar een diverse dans- of sportschool.’

Jurjen. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Het stel zoekt langzaam naar een huis in Haarlem vertellen ze. Waarom zoeken naar een huis in Haarlem als je hier relaxt woont, vraag ik nieuwsgierig. ‘Omdat daar toch meer te doen is.’ zegt Jurjen. ‘Ik hou meer van techno en de queer community’ vult hij aan. ‘Ja, en ik hou gewoon van alles: hip hop, dance. In die fase zitten wij wel echt hoor: geld over de balk smijten voor een feestje. We reizen soms ook voor een feestje.’ zegt Shewanie. ‘We reizen soms ook voor Pokémon’ vervolgt Jurjen: ‘Er is een hele grote Pokémon community op de app Discord. Die community is in Alkmaar heel groot. Dat zijn allemaal oudere mannen die afspreken in de stad, die kennen elkaar niet, en die gaan dan op woensdagavond verzamelen. Dan komen ze op elektrische fietsen aan en gaan ze lekker rondje lopen en Pokémon spelen. Grote stoere mannen, maar ook soms verlegen. Het zijn wel vooral mannen. Ik ben wel vier keer geweest en heb toen maar twee vrouwen gezien. Het zijn echt alleen maar oudere of gepensioneerde. Sommige nemen wel hun kinderen mee.’

Ik ben erg verbaasd. Ik had geen idee dat Pokémon nog steeds zo groot was onder volwassenen, en dat er zo’n grote community bestaat in Alkmaar. Als ik vraag of ze nog op vakantie gaan blijkt al gauw dat Shewanie en Jurjen elkaar aanvullen als yin en yang. ‘Ik hoef niet op vakantie want als ik thuis ben kom ik pas echt tot rust.’ zegt Jurjen. ‘Ik wil juist de hele wereld rond reizen! Maar ik ga gewoon alleen naar India volgend jaar hoor. Wij doen gewoon samen kleine tripjes. Je moet elkaar echt laten doen waar je blij van wordt.’ ‘Ja, ik vermaak me prima thuis hoor’ zegt Jurjen ‘vind ik helemaal niet erg.’

Als ze op de foto zijn geweest bij Rick gaan de tijger prinses en haar prins weer gewapend met mobiele telefoons op jacht naar Pokémons. Ik ben benieuwd bij welk feestje ze deze week weer geld over de balk gaan smijten.

17-07-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Bodypaint
Ruud de draaiorgelman
Menu