Ben en El zijn met de fiets onderweg naar de markt als ik ze overtuig om even een praatje te maken. Ze wonen pas drie weken hier in de Vroonermeer vertellen ze; kersverse Alkmaarders dus! Maar het zijn Amsterdammers in hart en nieren vertellen ze: dat is ook aan ze te zien vind ik om de een of andere reden. De tongval is duidelijk gezellig Amsterdams en ze zien er ‘stads’ uit… tja, hoe leg je dat uit… stads… iets opens? Fris? Modieus? El draagt haar grijze haren in een hoge knot waardoor haar gave gouden oorbellen goed te zien zijn en ze draagt een mooie groene jurk. Ben heeft een grote ronde zonnebril op die lichtroze reflecteert als een spiegel met een grijs baardje en zilveren sieraden. Als je me had gezegd dat dit stel twee filmsterren waren had ik het zo geloofd.

Portret Ben. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman
Portret El. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

“We hebben Amsterdam langzaam zien veranderen en het past ons niet meer.” vertelt El. Het duurde een lange tijd voordat Ben Amsterdam kon loslaten maar langzaam maar zeker kon hij wennen aan het idee. Ben vertelt dat hij alles kan repareren en in Amsterdam een groot balkon had gebouwd en regelmatig hun onhandige buurmeisje hielp met klusjes in huis. “Je let op elkaar en helpt elkaar he” zegt hij als vanzelfsprekend. Maar nu hebben ze dan toch echt de stap naar Alkmaar gemaakt. Gezellig dichtbij hun dochter… en wat blijkt? Ze vinden het hier heerlijk. “Ja joh, laatst had ik het raam open en toen hoorde ik een koekoek! Gewoon een koekoek! Je hoort ook veel andere vogels.” zegt El. Ben vertelt dat de buren in Amsterdam moesten huilen toen ze hoorde dat ze gingen verhuizen naar Alkmaar omdat ze zo zouden missen. Om de een of andere reden kan ik me dat wel voorstellen. Ik heb niet eens zo lang met ze gesproken maar Ben en El hebben de Amsterdamse gezelligheid en humor die me vertrouwd is en waar ik me gauw bij op mijn gemak voel.

Op een tegeltje schrijft Ben: “Ik ben Ben en ben blij dat ik een Kaaskop geworden ben. Groet, een Amsterdammer.” We lachen erom. Ben en El stappen op de fiets om hun reis naar de markt te vervolgen. Ik zwaai ze uit. “Dag meissie!” zegt Ben hartelijk. Ik lach erom, het klinkt zo gezellig zoals hij het zegt. “Fijne dag” roep ik ze achterna. “Lekker kaas halen als een echte kaaskop!”

06-08-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Nou, pak liever een schep en kom helpen!
Menu