Nou, pak liever een schep en kom helpen!

Geen reacties

Caroline is een vrolijke vrouw met blonde haren. Ze werkt in de zorg bij ‘t Reekerheem en al snel blijkt dat zorgen in haar karakter zit. Van plantenbakken in de straat netjes maken tot buurtbarbecues organiseren: Caroline is wat ik zou noemen ‘een echte aanpakker’ en zorgt voor alles om haar heen. Inspirerend vind ik dat altijd: mensen die goed zijn in dingen organiseren. Niet te veel denken, maar gewoon doen!

Portret Caroline. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Ze vertelt dat ze vaak in het avondzonnetje zat in de voortuin als andere buren terugkwamen van hun werk en dat die dan vaak even kwamen kletsen. Algauw deden de buren dan ook een klein drankje mee bij Caroline in de voortuin in het avondzonnetje. Zo ontstond een gezellig buurttraditie waar het idee ontstond voor de nieuwe traditie: de buurtbarbecue voor de hele straat. “De buurman schreef dan alle briefjes en die deed ik dan bij de hele straat in de bus. We vroegen iedereen om hun eigen barbeque en eten mee te nemen en een tientje in te leggen voor al het drinken. Later hebben we ook luchtkussens gehuurd; het was altijd hartstikke gezellig.”

Caroline vind het belangrijk om tijd voor elkaar te maken vertelt ze. Ik vraag of ze dat van huis uit heeft meegekregen maar dat blijkt niet helemaal het geval. Daarom dacht ze dat ga ik later toch anders doen. Ze vertelt me dat ze een keer samen met de buurman de plantenbakken in de straat aan het opknappen was toen er een buurvrouw naar buiten stapte om hen te complimenteren. “Terwijl ik dacht, hartstikke leuk dat u dat komt zeggen maar pak liever een schep. Dus zei ik ook: anders pakt u ook een schep en komt u helpen als u het zo goed vindt. Die zag ze niet aankomen natuurlijk. Maar ze kwam wel helpen!”. Het zit niet altijd in ieders aard om gelijk aan de slag te gaan, concluderen we later in ons gesprek. Veel mensen gaan eerst klagen, nadenken, of uitstellen voordat ze het gelijk proberen op te lossen en aan te pakken.

Terwijl Caroline in de huiskamer kletst met een andere dame die op visite gaat bij haar oudere moeder hoor ik later dat Caroline die dame misschien aan werk heeft geholpen. “Nou, wat goed!” zeg ik. “Ja, wij hebben mensen nodig in de zorg en zij zoekt werk en heeft tijd.” legt Caroline uit. “Zo zie je maar waar koffie drinken op de stoep goed voor is.” lach ik. Althans, als je koffie drinkt op de stoep met aanpakkers als Caroline denk ik later. Want gezellig koffie drinken kan iedereen maar gelijk verbinden en tot actie komen… dat vind ik een bijzonder talent.

Als ik thuis ben maar eens briefjes in de bus doen voor een buurtborrel. Ik denk er al een tijdje over na, maar doe het maar niet. Nu dus wel… hup!

06-08-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Wandelmaatjes gezocht
Koekoek
Menu