Nieuwe generatie ouders

Geen reacties

Vandaag worden we hartelijk ontvangen door buurtvereniging de Watertoren. Ik klets in de woonkamer onder het genot van thee en koekjes met (onder andere) Ina (68), Rineke (58) en Karen (70). Ze vertellen me over de levendige geschiedenis van de buurtvereniging en hoeveel ze altijd organiseerde: bloemschikken, kinderactiviteiten, burendag, barbecue, verhuur, vroeger zelfs een kinderopvang… maar nu worden er veel minder activiteiten georganiseerd vertellen ze: “Mensen zijn veel meer aan het werk als twintig jaar geleden.”

Er wordt meteen op gereageerd: “Vroeger in Obdam waren alle moeders thuis. Ik vind het heel jammer dat het nu niet meer zo is.” Ik vraag of ze het ook goed vinden dat vrouwen nu meer werken: “Tuurlijk, vroeger was het zo dat als je trouwde je moest stoppen met werken. Dat was ook niet goed! Maar vroeger maakte we met de moeders een rooster, dan waren om de beurt de kinderen bij een moeder en hadden de andere moeders even vrij. Er was meer contact en gezelligheid onder elkaar. We hadden ook hier in het buurthuis een tijdje een kinderopvang met elkaar geregeld. Maar dat mocht op een gegeven moment niet meer; we hadden er geen papieren voor.”

Drukte in het Thuisblijvers huis bij de Watertoren. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Het lijkt me inderdaad leuk om met je buren voor opvang te zorgen want de BSO is van wat ik hoor behoorlijk prijzig. ”De tijden zijn gewoon echt veranderd. Ik sprak laatst twee ouders die hun vakantie aan het plannen waren en nadrukkelijk zochten naar een plek waar hun kinderen “vermaakt konden worden”. Ik ging altijd op vakantie met de kinderen om juist samen leuke dingen te doen! Ik wilde juist met ze spelen! Ouders werken zo hard nu, ze zijn te moe en moeten bijkomen in hun vrije tijd. Nee, ik vind het niet goed.”

Ik vind het boeiend om te horen en denk er goed over na. De dames kletsen verder: “Soms denk ik: moeder God! Al die uitjes! “Even” naar de efteling, “even” naar het tikibad. Vroeger keek je een heel jaar uit naar een uitje en dan nam je je eigen boterhammen mee. Iedereen lijkt minder tijd te hebben maar wel meer leuke dingen te doen.” Ik vraag de vrouwen: Was alles dan vroeger beter? Is er niet iets dat de nieuwe generatie ouders goed doen? Ze denken allemaal even na: “Mensen doen wel veel meer leuke dingen nu. Omdat ze meer geld verdienen kunnen ze ook meer dingen ondernemen. Of hun huis verbouwen. Of vaker naar het cafe.” “Ja, maar doordat ouders soms zo hard werken ontbijten sommige kinderen op de creche joh, dat is toch niet normaal? Waar neem je kinderen voor als je er geen tijd voor hebt?”

02-08-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Sfeer van de dag…
Stadsjutter
Menu