Freek (75); Koning van De Mare

1 reactie

Op het bankje bij de dino glijbaan zit ook Freek: een stoere verschijning met kettingen, ringen en een zonnebril. Cecile en Kim die ook op het bankje zitten zeggen: “We hebben hem nog nooit zonder zonnebril gezien.” “Ook in de winter?” vraag ik verbaasd. “Altijd.” zegt Freek.

Freek zat vroeger bij de marine in Den Helder en stond vroeger als beveiliger bij de deur van club Extase. “Het was altijd eerst naar de Bobbel en dan afzakken in de Extase. Daar aan de deur leer je veel mensen kennen.” zegt Freek. Ook was hij ooit cipier bij jeugdgevangenis het JOC voor de zware jeugd. “Daar zaten de echte stoute jongens.” zegt Freek. Bella (59) een vriend van Freek grapt dat Freek “een leuke boef” is en een begrip in De Mare: de chef, de koning.

“Ik noem Freek altijd papi. Hij heeft ervaring, hij let altijd op iedereen, ik heb daar respect voor.” zegt Bella.

De mannen zijn overigens allebei bekende gezichten in De Mare. Ze zitten altijd met een groepje bij “de checkpoint” zoals ze het zelf noemen; het bankje naast de dino glijbaan in De Mare. “We beginnen bij de checkpoint en zakken af bij de resto.” De resto is denk ik afkorting voor restaurant en daarmee bedoelen ze het terras van het koffiehuis in De Mare. “Zien jullie ook wel eens nare dingen gebeuren hier?” vraag ik.

“We houden altijd elkaar in de gaten, dat zit er ‘in. Soms geven we even de vinger van ‘hee denk erom’.”

Als ik vraag wat Freek nog meer doet in het dagelijks leven als hij niet bij de checkpoint zit met zijn maten, vertelt hij me dat hij in de Alkmaarse salsa scene zit en elke dag naar de sportschool gaat. Vanavond gaat hij ook naar een salsa feest bij Meereboer. “Hou je dan al die kettingen om?” vraag ik. “Ha dan komt er nog meer dan de helft bij.” zegt Freek. “Maar is dat niet zwaar joh al dit kettingen?” vraag ik oprecht. Freek lacht hard: “Waarom denk je dat ik elke dag in de sportschool zit?” Cecile en Kim lachen mee en zeggen enthousiast “Freek wij gaan ook een keer mee naar een salsa feest, wanneer is het?” dan richten ze zich tot mij: “Zie je wel zo gaat dat nou hier.” Ik snap het gelijk; het werkt aanstekelijk om zo bij de checkpoint te zitten en mee te kletsen… “Heb je nog een laatste advies Freek?” vraag ik: “Voor de jonge generatie?”

“Wees zuinig op jezelf en blijf dansen. Leef gezond. Je gezondheid is het belangrijkst.”

Portret van Freek met al zijn kettingen om. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman
09-07-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De lieve buurvrouwen
Junkie hotspot
Menu