“Kun je ook Kaasmoeder Worden?”

Geen reacties

Als we een tijdje aan “De Strandwal” staan in Oudorp zijn er op een gegeven moment zoveel mensen bij ons in de woonkamer dat het een kringverjaardag lijkt. We hebben met z’n allen een gesprek over de kaasmarkt. Iedereen heeft goede herinneringen aan de kaasmarkt waarbij na afloop met z’n allen in cafe de Kaasbeurs werd gedronken.

Een gezellige boel bij “De Strandwal”. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

“Het was gezellig daar. Er stond een houtkachel binnen en je kon er briefjes naar elkaar sturen als je iemand leuk vond.” wordt verteld. Levinus vertelt trots dat hij kaasvader was. Je moet dan eerst twee jaar als noodhulp bij de kaasmarkt werken, daarna nog jaren kaasdrager zijn en je wordt pas kaasvader als je door meerdere kaasdragers wordt aangedragen. “Er was bij cafe de Boom speciaal kaasdragers bier met maar 3% alcohol. Officieel mogen kaasdragers niet drinken tijdens het werken maar dat speciale biertje dronken ze dan wel ‘ns.”

Eigenlijk weet ik zelf helemaal niet zo veel van de kaasmarkt, ik dacht dat vooral toeristen naar de kaasmarkt gingen maar iedereen in de kring bij ‘De Strandwal’ is goed op de hoogte van de tradities… Bij de kaasdragersgilde zijn “vemen” van blauw, groen, geel en rood. Dit zie je aan de hoedjes van de kaasdragers. De kaasvader zelf draagt een oranje hoed met een soort staf leggen ze me uit. “Kan je dan ook kaasmoeder worden?” vraag ik nieuwsgierig. In de woonkamer wordt hard gelachen. “Nee, dat kan niet.” zeggen ze: “Althans voorlopig niet maar er komen wel nieuwe tijden aan he… misschien moet je nog een generatie wachten.”

04-08-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kijken in kleur, denken in zwart-wit
Op de tandem de wereld over
Menu