Verborgen schatten in Alkmaar

Geen reacties

Al de hele ochtend kijken we nieuwsgierig vanuit de woonkamer naar een jongen met een metaaldetector. Hij kwam aan op een bmx, pakte zijn detector en begon grondig het grasveldje naast ons te scannen. Langzaam maar zeker komen er ook wat jonge kinderen bij hem kijken; allemaal nieuwsgierig naar zijn vondsten.

Delano in de achtergrond met zijn metaaldetector aan het struinen. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Ik besluit ook om verhaal te halen: zou hij echt iets kwijt zijn of gewoon willekeurig aan het struinen zijn? Delano, een jongen met een super vriendelijke uitstraling van 29, heeft een piercing in het midden van zijn neus en ik vermoed een afro in een soort halve staart. Doordeweeks haalt hij als werk behang van muren af maar in zijn vrije tijd struint hij graag de vloer af met zijn metaaldetector.

Ik vraag hem hoe hij op deze hobby is gekomen. Hij vertelt “Toen ik twaalf was kocht ik in Frankrijk een tweedehands metaaldetector voor 25 euro. We waren daar toen op vakantie en ik kwam het toevallig tegen.” Daar begon zijn passie voor schatzoeken. Zijn mooiste vondst tot nu toe is een witgouden trouwring met vier echte diamantjes op het strand. Hij kreeg er 2.400 euro voor. Maar hij houdt ook van zijn meer historische vondsten: “Ik heb ook veel oude kogels gevonden en een zilveren duit uit 1400.”

Door zijn hobby is hij ook verzamelingen gestart: knopen, ringen en autootjes. “80% van wat ik vind is helemaal niks. Soms een beetje kleingeld of afval. Maar ik heb met deze hobby zo’n 15.000 euro verdiend denk ik. Hoewel ik de winst ook weer investeer in betere detectors.”

05-08-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Zelf bier brouwen verbindt
“In memoriam” Keep Rockin
Menu