Englishman in Alkmaar

Geen reacties

Ian (54) en zijn vriendin Mandy (45) zwaaien naar ons vanaf hun huis en komen daarna met de dochter van Ian, Laura (12), op visite. Ian spreekt goed Nederlands met een licht Engels accent. Vriendin Mandy is een “lat Alkmaarder” grappen we omdat ze eigenlijk in Amsterdam woont maar vaak op visite is in Alkmaar.

Portret van Ian. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Hiervoor woonde Ian tien jaar in Haarlem. Hij vertelt dat mensen in Haarlem elkaar wel gedag zeiden maar vaak met ogen naar de grond gericht. Toen hij in Haarlem vertelde dat hij naar Alkmaar ging verhuizen waren de mensen volgens hem “niet aardig”. “Ze zeiden: ‘Waarom ga je daar wonen tussen de boeren? Nou, ik heb na zes maanden in Alkmaar meer vrienden gemaakt dan in die tien jaar in Haarlem.”

Links; Ian, Laura & Mandy gezellig bij ons in de huiskamer. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman

Als we met een groepje buren in de woonkamer zitten vragen we of ze al vaker met elkaar hebben gekletst of dat dit nu voor het eerst is. Veel kennen elkaar wel en maken soms een klein praatje in het voorbijgaan op de stoep maar de meeste kennen elkaars namen niet. Ian zegt lachend tegen zijn buurvrouw van om de hoek: “Maar jij bent de moeder van boef!” Iedereen lacht, Marian’s hondje heet boef. “Veel mensen in de wijk kennen de namen van de kinderen en honden maar niet van de volwassenen. Het lijkt alsof het makkelijker is om over de honden en de kinderen te praten dan om jezelf voor te stellen.”

Laura & Mandy maken samen een tegelwijsheid. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman
Leef bewust, pluk de dag. ⓒ Fotograaf Rick Akkerman
10-07-2022 / Door: Lisa Templon
Tags: Verhaal

Gerelateerde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Liefde voor de natuur
Bij twijfel….
Menu