Oudorp

Oudorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Alkmaar. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-9-1972. Oudorp is formeel reeds lang in de bebouwde kom van de stad Alkmaar opgegaan. Toch wordt het nog altijd als dorp beschouwd; het dorp heeft nog altijd een eigen postcode (1829) en plaatsnaam in het postcodeboek. En de inwoners vinden ook nog altijd dat ze in dit dorp wonen en niet in de stad Alkmaar. Het dorp ligt ook niet echt ingesloten door Alkmaar maar aan de rand ervan. Een soortgelijke situatie geldt overigens voor het eveneens in 1972 door Alkmaar deels geannexeerde dorp Koedijk in het noordwesten van Alkmaar.Oudorp is een dorp en tevens een wijk in de gemeente Alkmaar, in de provincie Noord-Holland. Oudorp was lang een zelfstandige gemeente, maar is bij de gemeentelijke herindeling van 1 oktober 1972, net als een gedeelte van Koedijk, bij Alkmaar gevoegd.

De Oudorperpolder wordt sindsdien bij de stad Alkmaar gerekend en niet bij het dorp Oudorp. Toch is het van oorsprong onderdeel van het dorp. De polder werd in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw ontwikkeld tot een woonwijk, deze wijk ligt niet aan de stad vast maar aan het dorp Oudorp. Het betrof een uitbreiding van het dorp Oudorp

Naamgeving
In plaatsnamenlijsten en poststempels stond nog weleens de aanduiding ‘Oudorp NH’, kennelijk om het te onderscheiden van Ouddorp op Goeree-Overflakkee (ZH). Strikt genomen had dit niet gehoeven, want je spreekt deze plaatsnamen wel hetzelfde uit, maar ze worden niet hetzelfde gespeld. En dankzij de postcodes, sinds 1978, komt de post niet meer verkeerd terecht bij identieke of grotendeels identieke plaatsnamen, ook als je de provincienaam er niet bij zet.

Ligging
Het dorp Oudorp ligt O van de stad Alkmaar, ZO van het dorp Koedijk, Z van het dorp Sint Pancras, ZW van de stad Heerhugowaard, W van het dorp Oterleek, WNW van het dorp Stompetoren en N van het dorp Zuidschermer.

Bron; plaatsengids.nl

1
Aantal inwoners

Verhalen

Verhaal

Op de tandem de wereld over

0
96
Alkmaar & OmvalOudorp
“Heb je een advies voor de jongere generatie?” vraag ik aan de spraakzame Levinus (81) die bij ons op de…
Lees meer
Menu