Starnmeer & Kogerpolder

Starnmeer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Alkmaar. T/m 2014 gemeente Graft-De Rijp.

– Starnmeer is topografisch gezien een bijzonder geval; oorspronkelijk viel het onder maar liefst 4 gemeenten; Akersloot, Graft, Jisp en Wormer (zie ook bij Statistische gegevens). Omdat men dat kennelijk toch niet handig vond, is het na grenscorrecties in 1991 en 1993 geheel onder de gemeente Graft-De Rijp komen te vallen.

– Een tweede curiosum: de buurtschap Starnmeer heeft een eigen postcode (1488) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, en daarom des te opmerkelijker dat de plaatsnaam ten onrechte niet meer wordt vermeld als plaats in de atlas 1:25.000 van ANWB en Topografische Dienst uit 2004.

– En een derde curiosum is dat het zeer dunbebouwde Starnmeer altijd witte plaatsnaamborden had en daarmee buiten de bebouwde kom lag, maar na de herindeling van 2015 blauwe plaatsnaamborden heeft gekregen en daarmee ineens een bebouwde kom zou zijn. Met 60 km-zone (wat eigenlijk alleen buiten de bebouwde kom kan), dat dan weer wel…

– Onder de buurtschap Starnmeer valt ook het grootste deel van de buurtschap Kogerpolder.

Ligging
De buurtschap Starnmeer ligt ZO van Alkmaar, ZW van Graft en De Rijp, in de Starnmeerpolder.

Kogerpolder
Kogerpolder is een buurtschap en polder in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar en in de streek Kennemerland, in grotendeels gemeente Alkmaar en deels gemeente Castricum. T/m 1992 gemeente Akersloot, in 1993 grotendeels over naar gemeente Graft-De Rijp (in 2015 over naar gemeente Alkmaar), een klein deel blijft in 1993 gemeente Akersloot (in 2002 over naar gemeente Castricum).

– De buurtschap Kogerpolder valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de buurtschap Starnmeer, deels onder het dorp De Woude.

– De buurtschap Kogerpolder heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Ligging
De buurtschap Kogerpolder ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt aan de NO oever van het tweelingmeer Alkmaardermeer-Uitgeestermeer, aan het Noord-Hollands Kanaal en de Markervaart en ligt direct N en direct NO van het dorp De Woude, aan weerszijden van de Provincialeweg (de N246), maar voornamelijk O daarvan, N en NW van de buurtschap Starnmeer, W van de dorpen West-Graftdijk en De Rijp, ZZO van het dorp Zuidschermer, NW van het dorp Oost-Graftdijk, N van het dorp Markenbinnen en O van het dorp Akersloot.

Bron; plaatsengids.nl

1
Aantal inwoners
Menu