Schermerhorn & Westmijzen

Schermerhorn is een dorp in de gemeente Alkmaar, in de provincie Noord-Holland. Het dorp is gelegen op wat ooit het Schermereiland was; dit eiland ontstond rond 1100, nadat het veen van wat nu de Beemster en de Schermer polders zijn wegsloeg. Een deel van het eiland werd omdijkt, en het dorp werd vooral op die dijk gebouwd. Het deel dat niet omdijkt werd, is de huidige Eilandspolder. De Beemster en de Schermer waren door een binnenwater, het Zwet, met elkaar verbonden.

Het water dat Schermerhorn omringde was brak, en vissers en later ook walvisjagers hadden Schermerhorn als hun thuishaven. Het maritieme verleden is in de hervormde kerk onder andere aanwezig in de vorm van grafstenen en scheepsmodellen. Aan de grootste bedreiging die de zee vormde kwam met de inpoldering van de binnenmeren die rond 1600 begon een einde. Vlak bij Schermerhorn zijn van de windmolens die daarvoor werden gebruikt nog een aantal bewaard gebleven: Ondermolen C, Ondermolen D, Bovenmolen E, Bovenmolen G, Ondermolen K en Poldermolen O.

Schermerhorn was tot 1 augustus 1970 een zelfstandige gemeente, daarna was de plaats tot en met 31 december 2014 onderdeel van de gemeente Schermer. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Alkmaar.

Bron; Wikipedia

Westmijzen
Westmijzen is een voormalig dorp, tegenwoordig buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. T/m 31-7-1970 gemeente Schermerhorn. Per 1-8-1970 over naar gemeente Schermer, in 2015 over naar gemeente Alkmaar. De buurtschap Westmijzen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schermerhorn. De buurtschap Westmijzen heeft geen plaatsnaambord en ligt ook niet aan een gelijknamige weg, zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je in de buurtschap bent aangekomen.

De buurtschap Westmijzen ligt NO van het dorp Schermerhorn, W van de buurtschap Oostmijzen, rond het eind van de tegenwoordig doodlopende Vrouwenweg, die een N zijweg is van de Oostmijzerdijk. Vroeger liep de Vrouwenweg in het N door tot aan het dorp Ursem. De weg is dus zeker voor de helft afgebroken, vermoedelijk in verband met de plannen die er waren om van deze polder een recreatiemeer te maken.

Bron; plaatsengids.nl

1
Aantal inwoners
Menu