Grootschermer

Tot 1970 viel het onder de gemeente Zuid- en Noord-Schermer waarna het opging in de gemeente Schermer. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met die gemeente op in de gemeente Alkmaar.

Grootschermer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. T/m 31-7-1970 gemeente Zuid- en Noord-Schermer. Per 1-8-1970 over naar gemeente Schermer, in 2015 over naar gemeente Alkmaar.

Oudere vermeldingen
1e helft 11e eeuw Skirmere, 1063 kopie 12e eeuw Scirmere, 1156 Schirmere, 1332 te Schermer, 1680 herdruk 1745 Groot Schermer, 1750 Groot Schermer.

Naamsverklaring
“Overdrachtelijk gebruik van de waternaam Schermer, een samenstelling van het Oudnederlandse mere ‘meer, waterplas’ en scir ‘helder, witachtig’, met de onderscheidende toevoeging groot. De naam van het water is aanzienlijk later overgeleverd (1395 te wateren opten Schermer). De verkorting van mere tot mer vindt een parallel in de eveneens uit een waternaam ontstane Groningse plaatsnaam Scharmer, 13e eeuw Skiramere, veroorzaakt door een zwakke beklemtoning van het tweede deel. De verklaring van Schermer uit het Middelnederlandse scaer ‘oever’ is onjuist en houdt geen rekening met de oude attestaties.”

Ligging
Het dorp Grootschermer ligt O van de dorpen Driehuizen en Zuidschermer, ZO van het dorp Stompetoren, ZZW van de dorpen Rustenburg en Ursem, ZW van het dorp Schermerhorn, W van de dorpen Westbeemster en Noordbeemster, NW van het dorp Middenbeemster, N van de dorpen De Rijp en Graft, NNO van het dorp Oost-Graftdijk en NO van het dorp West-Graftdijk.

Bron; plaatsengids.nl

1
Aantal inwoners
Menu